Pa ja ne boš frizer?!

Št. ogledov:
N/A

Osmi razred osnovne šole. Počasi se bo potrebno odločiti, kje nadaljevati študij. Fant si želi biti frizer, ker ga to res zanima. V šoli ima same petice in na splošno mu gre zelo dobro. Odloči se svoje želje zaupati staršem: “Mami, oči, ko zaključim osnovno šolo, si želim na frizersko šolo.”

Mami in oči izbuljita oči, se spogledata in začneta eden čez drugega: “S takimi ocenami? Pa ja ne boš frizer? Saj si vendar odličen. Pojdi v gimnazijo, pa boš že potem videl, kam te bo vleklo naprej. Saj lahko počneš karkoli na tem svetu, glej kakšna glavca si! Zakaj ravno frizer?” Itd. Ko pride fant v šolo, k psihologinji na pogovor o nadaljevanju študija, se ponovi podobna zgodba.

icons-842881_1280
In tako začne fant dvomiti, če si zares želi postati frizer, saj ga pri tem prav nihče ne podpira. Sošolci se mu smejijo, starši in v šoli so proti … Pa se odloči, da gre na gimnazijo. V šoli ni srečen, še vedno sanja o frizerskem poklicu, a vztraja zaradi staršev in okolice. Zaključi gimnazijo in gre na ekonomijo, ker se mu niti sanja ne, kaj bi počel (saj ga še vedno veseli friziranje). Zaposli se v podjetju in opravlja delo, ki ga ne izpolnjuje. Vsako jutro se zbudi s cmokom v grlu in s težavo odide v službo.

Vmes pa vsake toliko postriže in naredi frizuro svoji ženi, otrokom, prijateljem. In tako ga pri njegovih 45. letih po naključju odkrije frizer, ki opazi njegovo nadarjenost in ga povabi k sodelovanju. Kar oči se mu zasvetijo in se po dolgem razmisleku ter pogovoru s svojo družino, le odloči za ta korak. In od takrat dalje mu nobeno jutro ni več težko vstati. Le zakaj tega ni naredil že prej? Zaveda se, da ima veliko srečo, saj večina njegovih prijateljev in znancev ne bo nikoli zares počela tega, kar si želi.

Besedo frizer seveda lahko zamenjate za katerikoli poklic, npr. odvetnik (ker jih je itak že preveč!), geograf (kje boš pa dobil službo?!), kuhar (to moraš delati cele dneve in noči!), fotograf (s tem se nič ne zasluži, imej to samo za hobi) itd.

Skratka, podpora družine je v življenju zelo pomembna. Pomembno je, da otrokom dovolimo, da živijo svoje sanje, še posebej, če točno vedo, kaj želijo v življenju početi. Pa ne glede na to, kaj to je. Tudi če se nam, staršem, zdi še tako nemogoč poklic ali se bojimo, da naš otrok ne bo dobil službe … Lahko mu samo mirno in prijazno povemo svoje mnenje, a ga ne omejujemo, če je njegova volja res trdna in hodi po svoji poti naprej.

Jaz imam srečo, da me starši niso nikoli omejevali in sem imela od vedno njihovo podporo pri vsem, kar sem do sedaj počela. Še posebej, odkar sem v podjetništvu, mi to ogromno pomeni! Saj bi šlo tudi brez podpore, a mnogo težje …

Zato sem tudi z veseljem to podporo prenesla na svojega sina Tina, ki že od 9. leta točno ve, kaj si v življenju želi početi – to je kuhanje. Tudi on je bil celo osnovno šolo odličen, dobil priznanje šole za izjemne dosežke itd. A on se je namesto za gimnazijo odločil, da bo šel na kuharsko šolo v Ljubljano, pri čemer sem ga seveda podprla. Tako sva se pred dvema letoma iz Nove Gorice preselila v Ljubljano.

Podpiram in pomagam mu tudi pri organizaciji posebnih večerij – Tinovih kulinaričnih doživetij, ki jih v najini dnevni sobi prirejava že od njegovega 12. leta. Stojim mu ob strani pri vsem, kar počne, pri njegovih norih idejah, kot pomočnica v kuhinji (beri “pomivalka” hi hi) in ja, tudi v vse mogoče like se oblečem, da so večerje posebne in drugačne:

tbt

Podporo ima pri vsej družini, tako da se res lahko razvija v smeri, ki si jo je zadal in s ponosom spremljam ter verjamem, da bo še naprej dosegal nore in odpičene cilje, ki si jih pridno piše v svojo beležko.

Zato, če le morete in zmorete, podpirajte svoje otroke, spodbujajte jih na njihovi poti, ne pričakujte preveč od njih, stojte jim ob strani, da ne bodo na koncu postali eni izmed nesrečnih uslužbencev, ki se bodo vsako jutro zbudili s cmokom v grlu in s težkim srcem odšli v službo. Se splača!

prijava na e-novičke
Strinjanje s pogoji*
SPLOŠNE INFROMACIJE
naziv podjetja:
naslov:
DAVČNA ŠT.:
MATIČNA ŠT.:
TRR:
Eventio, Urša Žorž Požrl s.p.
Razgled 5a, 6310 Izola
SI29128617
3795578000
SI56 1010 0005 9896 137
(Banka Intesa Sanpaolo d.d.)
SPLOŠNI POGOJI IN POLITIKA ZASEBNOSTI
COPYRIGHTS © 2023 ALL Rights reserved by mighty-krulz

Vpiši svoj e-poštni naslov in prejmi e-knjigo Male skrivnosti organizacije dogodka

Strinjanje s pogoji*

Vpiši svoj e-poštni naslov in prejmi 27 vprašanj, ki vam bodo pomagala odkriti vašo STRAST

Strinjanje s pogoji*

Vpiši svoj e-poštni naslov in prejmi priročnik za mlade: Noben me ne razume, zato se bom (razumel) sam

Strinjanje s pogoji*